En ny trigger för överätning hittad

Igår var jag ute på kul äventyr – åkte hemifrån vid 10.30 – utan frukost som vanligt. Inga problem med det – men framåt 12 kurrade det i magen – en räklåda med aioli borde funka som lunch – men det var inte öppet än så vi köpte en kaffe med lite mjölk och mycket sprutgrädde uppepå. Mättande och otroligt gott – riktigt nymalt kaffe – och alldeles lagom med mjölk o grädde.

Sen var det dags för lunch när dom öppnat – vilket var gott och mättande.

Efter maten tog vi en till kaffe med mjölk och alldeles lagom mycket sprutgrädde – gott igen. Vi gjorde det vi var ute för att göra och sen kom tankarna,

Ska vi inte ha en till? Det är ju bara kaffe och det är ju en alldeles speciell dag – typ..

Vi lämnade stället utan en kaffe till och drog hemåt – men funderingarna fortsätter.

Vi har nu ätit en god middag med familjen – lagom mycket och lagom LCHF – jag är nöjd och vill inte äta mer – men det var ändå på gång att bli något av de där två kaffekopparna idag. För första gången på ett bra tag så kände jag att jag började övertala mig själv om att – en kopp till – det är bara kaffe – kom farande. Att jag försökte övertyga mig själv. Jag kände igen tendenserna – tecknen – som jag känt tidigare.

Så – nu vet jag – kaffe med mjölk och lagom mycket sprutgrädde dricks endast i undantagsfall – och endast EN kopp per gång – men det får dröja ett bra tag tills nästa gång jag provar.

Som ätberoende kommer jag att försöka övertyga mig om att det är okej att byta drog – att byta till något annat än senast – för att kunna överäta – för att underhålla mitt ätberoende.

Fotonot: Bild stulen från Wikipedia – Coffee and cream.

4 kommentarer

 1. Tack för att du delar med dig! Har läst lite i din blogg och kan sätta check, check efter allt, jösses vad jag känner igen mig. Började äta LCHF 2004 tillsammans m Margareta Lundström, Skaldeman m.fl gm gruppmajl där vi var medlemmar och inbjudna. Där diskuterade vi, delade m oss av erfarenheter och gav varandra tips. Så spännande och kilona började sakta gå neråt. Då menar jag snigelfart 5 kg ner och 4 kg upp igen. Sen kom kolhydrater i fokus och majllistan dog ut.

  Viktnedgången fortsatte så fram till 2011 trots 5 kg ner och 4 kg upp så lyckades jag ändå gå ner ifrån ca 158 kg till 135 kg fram till 2011. Jag började redan då jag va aktiv LCHFare att ifrågasätta om man inte kunde gå upp av LCHF och ingen ville tro mig, du måste fuska, öka fettet och en massa andra råd, men inget funkade.

  Januari 2011 körde jag en Anna Anka vilket innebar sex mål per dag m lagom portion protein + grönt lr frukt lr bär och 1 msk naturligt fett i form av någon sås till middag och lunch i övrigt inget tillsatt fett. Gick bra rasade ner till 122 kg till augusti då jag efter ett besök på dagis för att hämta ett av mina barnbarn blev medveten om hans skam för sin feta mormor. Den helgen insåg jag att i den takt jag hittills gått ner så skulle mina barnbarn vara vuxna innan jag nått målet och min dröm var att kunna busa och leka obehindrat m dem.

  Som svar på mina insikter ringde de ifrån Obesitasmottagningen på måndan och frågade om jag kunde tänka mig att lägga in mig på måndan veckan efter och gbp opereras på tisdan – Jag tackade ja! Hade då sagt nej två ggr då jag trodde på min egen förmåga men som reservplan stod jag kvar i kön. Jag skämdes som ett djur över mitt beslut och det tog tre år innan jag vågade erkänna för mina LCHF vänner att jag gjort denna op till sist. Höll mig till mina mineral och vitaminbrister som jag fått bukt med att de var de som hjälpt mig med de sista 35 kg. Ja det var det jag gick ner under de första sex månaderna efter min op då jag passerade gränsen för strl av min portion som gbp opad och vikten började sakta gå uppåt igen. Jag äter fortfarande LCHF/Paleo/Raw Food, i dag är viktuppgången 10 kg ifrån lägsta vikt. Varje gång jag äter utanför ramarna får jag en viktuppgång på något kilo som biter sig fast.

  Överätningsmekanismen är något som jag aktivt får jobba med hela tiden och jag har insett att precis som en nykter alkolist, narkoman, rökare osv så får jag aldrig sluta göra medvetna val för då äter jag för mkt. Tack än en gång för att du delar med dig av din story, så skönt att inse att man inte är ensam och att det jag misstänkte stämmer in på fler.

  1. Stark historia – tack själv för att du delar.

   Javisst – vi är nog rätt många som måste begränsa oss även om vi äter LCHF – det räcker inte att bara äta LCHF och sen funkar allt och vikten rasar.. Vi är många som går upp (eller inte ner iaf) på LCHF – även om vi blir mer motståndiga mot kalorierna så blir vi inte immuna.

 2. Är det så generellt för dej med mjölksocker??
  Alltså mejeri, smör och hårdost oräknat?

  1. Hej – nej det är inte mjölksocker som är min trigger – jag trodde det ett tag, men det verkar inte vara så. Just nu går det bra att äta creme fraiche och yoghurt i mat – men inte grädde i kaffe. Jag kan överäta vad som helst tror jag – grädde, ost, jordnötsmör, fläsksvålar, saltgurka, gurka, paprika – tja drogen varierar men resultatet är detsamma – jag äter till jag är full eller maten är slut.

   I mitt fall handlar det om att jag inte kan begränsa mitt intag när jag äter för mycket – jag belönas av att äta mycket, helst protein, och då omvandlas ju överskottet till glukos och sen är svängen med sug och så igång och jag kan inte begränsa mig i mängden mat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.