Semesteraptiten ökar med fysisk aktivitet.

Den senaste veckan har jag bland annat varit i Jämtlandsfjällen – för vandring och hästridning. Denna gång var hela familjen med – fru, barn och hundar.

Jag har fjällvandrat i många år – även när jag var som tyngst – drygt 130 kg Johan plus 30 kg ryggsäck med dagsetapper på 20-30 km gick bra även om jag naturligtvis var helt slut i slutet av dagarna. Maten bestod då av pasta, knäckbröd och mjukost i huvudsak. Det som räddade mig var nog att jag under vandringarna knaprade i mig ca 200 g nötter och 100 g choklad varje dag.

Nu går det av naturliga skäl väldigt mycket lättare att fjällvandra trots att jag i princip är helt otränad. LCHF är perfekt för lågintensiv fysyisk aktivitet som fjällvandring. Vi gjorde dessutom bara dagsturer så packningen bestod till huvuddel av kläder (5%), termos(5%) och kamera (90%). Superhärliga turer runt Storulvåns fjällstation blev det – i toppenväder. Vi hann även med en tur med häst på baksidan Åreskutan – kring Huså. Även om man som jag aldrig suttit på en häst förut så rekommenderas detta varmt – vi hade en fantastisk eftermiddag.

 

Det jag egentligen skulle skriva om i detta inlägg är att jag blir så infernaliskt hungrig när jag genomför någon form av fysisk aktivitet – som dessa dagar. Jag har i princip varit ute alla dygnets timmar – och dessutom rört på mig betydigt mer än jag är van vid. Jag har ätit mycket mer mat än vanligt – betydligt mer än de ca 1200 kcal jag normalt äter.

Detta visste jag redan innan och eftersom jag rörde mer på mig behövde jag troligtvis mer energi – så varför inte äta mer?

Jag åt samma sak som hemma – kött + grönsaker + sås – fast i större mängder – och då framförallt mer sås (fett) än hemma. Proteinet har jag försökt hålla nere även om det blivit upp till 50% mer än vanligt. De sista dagarna blev det av rutiga och randiga skäl – som jag ska beskriva senare – inte ”vanlig” mat men fortfarande LCHF. Direkt känner jag att suget kommer tillbaka – det där suget som legat lugnt i snart 4 månader. Direkt jag går utanför ”Lagom LCHF” så kommer det tillbaka och det blir en kamp att inte äta mer än jag behöver.

För att summera en fysyikt aktiv vecka så har jag ätit mycket mer än vanligt – rört på mig väldigt mycket mer än vanligt – och till 95 % varit inom ramarna för Lagom LCHF. Trots att semesterkänslan varit stark och suget efter ett glas rödvin till grillen varit stort så har jag fortsatt hållt mig till alkoholfria varianter (kaffe, the och vatten). Ingen överätning på denna resa – bara merätning då jag gjort av med mer energi än vanligt (att ”åka” häst är jobbigt).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.