Fråga: Jag och många andra förstod att vi var matberoende också

Hejsan Johan!
Tack för din föreläsning i Säffle, jag och många andra förstod att vi var matberoende också. Jag vill verkligen inte räkna och väga, men jag inser att jag måste det åtminstone en period för att få kontroll på mina portioner. Jag undrar om du endast väger maten och sedan för i Excel? Eller om du använder någon app el så som räknar ut fett, protein osv?

Svaret:

Hej.

Jag har – som vanligt – provat och experimenterat även med detta. Jag har nu fastnat för en excelfil som jag har där jag skriver upp allt jag äter. Se slutet av detta svar.
Angående att mäta och väga så har jag kommit fram till att det för mig är en mycket bra indikator på när det håller på att spåra ur – innan det riktigt skiter sig så att säga. Jag kan aldrig äta tills jag är riktigt nöjd – utan får sluta när jag är “bara nöjd” i matmängd. Jag är oxo expert på att lura mig själv med att hitta sätt att äta lite extra – allt ifrån att slicka av bea-skeden med mycket kvar till att rensa resterna som inte är lönt att spara – osv..
När jag mäter och väger så “sköter” jag mig och håller mängderna lagom. När jag var ur “Lagom LCHF” och åt för mycket så började jag mäta och väga även om jag visste att jag åt för mycket men då fick jag iaf reda på hur mycket.
Mitt tips är att du – åtminstone en perid – på något sätt skriver ner vad du äter – så ser du om det är npgot som verkar annorlunda än vad du trodde att det skulle vara. Sen gör du eventuella förändringar. Var noga med att inte äta efter vågen – det ska gå att hitta till Lagom genom att äta sig nöjd – inte att tvinga sig till att äta lite.
Min excelfil har två flikar – en för att skriva vad jag äter – och en med en lång lista på matvaror och maträtter. Matvarornas siffror har jag kopierat från paketen och sen om jag gör en maträtt ofta – tex en omelett – har jag lagt in såna oxo. Sen när jag äter något så stoppar jag in vad jag ätit på rätt flik – datum, vikt per matvara, energi, fett, protein, kh, procenter och gram – min egen vikt och lite trender och några kurvor som uppdateras.
Jag gillar iofs även appar för detta – men jag har haft svårt att hitta rätt livsmedel i apparna så därför blev det ett eget ark. Lite pyssel i början innan man får allt rätt – sen rullar det på fint. Att fylla i en måltid tar för mig nu mindre än en minut – när jag är hemma.
Lycka till..!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.