Ett inlägg i debatten om sockerskatt

Jag tycker absolut att vi ska ha en sockerskatt – på alla sorters socker – hög sådan så att det märks på prislappen. Förslagsvis, en halvliter sockrad läsk kan få kosta dubbelt så mycket som en flaska mineralvatten.

En liter fruktjuice kan få kosta dubbelt så mycket som en liter mjölk.

Räkna allt socker som socker och lägg en punktskatt på detta – precis som vi gjort med tobak och alkohol. Det är lyxkonsumption som vi alla kan välja om vi vill konsumera.

Sockerskatt är en bra start för att med plånbokens hjälp göra oss friskare genom att minska sockerkonsumptionen i landet.

Politiker har makten att förändra – nu inför kommande val kan det väl vara lämpligt att fatta beslut som gör oss friskare?

http://www.dn.se/debatt/infor-en-sockerskatt-och-subventionera-gronsaker/

PS Lite förvånande att så kloka ord kommer från dessa författare – men jättebra!

 

2 thoughts on “Ett inlägg i debatten om sockerskatt

 1. Jag är inte för sockerskatt.
  Vad är socker? Strösocker, fruktsocker, druvsocker, HFCS, xylitol, maltitol, koncentrerad fruktjuice…och fabrikanternas fantasi att hitta på nya sötningar är otroligt mycket större än min, det räcker med att läsa nån innehållsförteckning… Hur får man till en definition som innefattar alla nya spännande sockervarianter?
  Eller föredrar vi aspartame och sucralose? M fl konstgjorda sötningsmedel. Det kan ju vara den andra möjligheten att söta för att undvika skatt.

 2. Och dessutom…(den här kommentaren skrev jag på Annika Dahlqvists hemsida, I inlägget om artikeln av C Marcus m.fl)
  Jag läste kommentarer till artikeln någonstans, på Fb troligen. Oja, jättebra med sockerskatt! Och sedan kan man gå vidare med skatt på annat onyttigt, som salt, och kött, och (förmodligen I förlängningen när någon kommit på idén) fett.
  Nej, jag vill inte att någon annan ska bestämma vad som är nyttigt för mig. Ge mig fakta, ge mig förutsättningar, och låt mig välja själv.
  (Och, bara för att undvika missförstånd: det första stycket var en resumé av några åsikter. Jag tror på att salt, kött och fett är nyttigt)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.