Fråga: “Kan jag dricka Coca-Cola inom LCHF?” 

Denna fråga får jag ibland – tillsammans med alla andra “Får/kan jag äta XXX på LCHF?” – oftast i samband med e önskan om att gå ner i vikt.

I min värld så går det jättebra att dricka Coca-Cola på LCHF – men väldigt små mängder eftersom 1 dl dryck ger ca 11 gram kolhydrater (socker). Så tänker jag om nästan alla livsmedel – är det “för mycket” kolhydrater i – ät inte så mycket. Eftersom jag skriver ner allt jag äter så vet jag precis hur många kalorier, hur mycket kolhydrater, protein och fett jag äter varje dag. Jag äter fett – mest i form av smör och Eriks såser – någon form av rent kött (älg, vildsvin, hjort, rådjur, fläsk, nöt, fisk, kyckling, skaldjur,…) – och lite kolhydrater oftast i form av broccoli. Eftersom jag äter så lite kolhydrater så bryr jag mig inte om GI, bra-dåliga, snabba-långsamma kolhydrater – det är mängden jag räknar.

Att fokusera på mängden kolhydrater kommer sig nog utav att jag är fostrad i Skaldemans tro – en av urfäderna inom LCHF. Om jag ska till att drista mig att tolka Skaldeman kort så blir det “Ät riktig mat tills du är mätt” – dvs lagom mycket riktig mat – Lagom LCHF.

Det jag undviker (för att jag inte mår bra) är spannmål i alla former, majs (inklusive maizena) och skoputsmedlet margarin.

Jag läser många forum om LCHF och noterar att i vissa forum finns regler för hur jag som medlem får uttrycka mig om vad som är LCHF eller inte. Om jag nämner bönor i en grupp åker jag ut, medans i andra grupper bakas det LCHF-efterrätter med både frukt och honung. I en del grupper så inkludera även ekologiskt, närproducerat, utan E-nummer, naturligt, osv i begreppet LCHF – medans andra endast fokuserar på Low-Carb i kombination med High-Fat.

Ingen av oss har mer rätt än någon om vad som är LCHF – och vi kan inte heller tala om för någon annan vad som är LCHF för dom.

Vi är högst individuella varelser som fungerar olika på samma diet – om jag kan dricka 1 dl Coca-Cola så är det inte säkert att du kan göra det – om vi vill gå ner i vikt. Nu ska jag ta en kopp kaffe med mjölk och en bit 90 %-ig choklad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.