Att räkna Lagom LCHF

Den senaste tiden har jag funderat mycket på den förändring jag ser i ”LCHF-världen” – dvs blogginlägg, föredrag och en massa Facebook-forum-trådar.

Fram tills nu har det varit tabu att prata om kalorier och LCHF tillsammans – vi har varit några stycken som mäter och väger vad vi äter – av olika anledningar. Låt mig ge ett exempel hämtat ur en LCHF-grupp på Facebook.

Hjälp. Jag går inte ner i vikt med LCHF vad gör jag för fel? Äter strikt LCHF men går ändå inte ner i vikt. Jag äter knappt 1 500 kcal per dygn bestående av ca 60 g protein, 120 g fett och 10 g kh.

Efter ett sådant inlägg kommer det alla slags råd – vi vill ju ha råd – men sen händer det – det kommer (nästan) alltid ett råd som säger:

Att räkna är inte LCHF! Sluta med det så funkar LCHF för dig.

Hur kommer det sig att LCHF-begreppet inte inkluderar att hålla koll på vad man stoppar i sig? Eller, rättare sagt, det som är tabu är att räkna kalorier – för om jag bara räknar protein, fett och kh så är det okej för de flesta. Om jag använder ”handflatemodellen” så är det okej för många. Men direkt när jag räknar något i enheten kalorier (kcal) så blir det trådkapning och kaloripoliser som minsann måste tala om för oss andra att – just kalorier – ”det räknar vi minsann inte inom LCHF”.

Den senaste tiden har det skett en förändring  vi är betydligt fler som sticker ut hakan och diskuterar hur kalorimängden spelar roll när vi äter LCHF. Det vi verkar vara överens om (tror jag) är att (om) kalorimängden vi äter spelar roll – men inte på det sätt i fått lära oss tidigare. Men låt mig ge ett exempel till

Jag äter 1 200 kcal (50/110/10 g) strikt LCHF och går ner i vikt – när jag äter 2 000 kcal (90/180/10 g) så går jag inte ner i vikt. Båda gångerna äter jag strikt LCHF, ca 80 E% fett.

Slutligen – är det då kalorierna som spelar roll – eller är det den ökade mängden fett (nja), ökade mängden protein (kanske), ökade mängden energi (kalorier) så att kroppen inte behöver ta av sitt förråd utan hellre tar hand om det mat vi ätit? Jag håller på den sista delen av meningen. Den sista meningen gäller verkligen för mig och det är när jag äter Lagom LCHF som jag mår bra och min vikt går åt det håll jag vill (neråt).

En fråga jag nu ställer mig är om jag kan påverka hur mycket som är Lagom många kalorier för just min kropp just idag? Om det är 1 500 kcal idag för viktstabilitet – kan jag äta något idag som gör att jag ”tål” fler kalorier imorgon? Och ”tål” jag dom så att jag inte går upp i vikt av fler kalorier – eller ”tål” jag dom så att jag kanske går ner i vikt av fler kalorier?

Efter att jag dragit ovan slutsatser så har jag genomfört ett experiment för att ta reda på hur just JAG reagerar på kalorierna – och då massor med kalorier. Läs gärna mer på sidan om experiment.