Bilder förändras inte med tiden!

Hej alla tålmodiga lagomkompisar – idag blev jag lite klokare igen – ett litet ljus tändes.

Först, jag har ju gått ner en massa i vikt med LCHF (60 kg) till nära normalvikt – i mitt fall kring 80 kg där jag trivs bra med min storlek. Detta var för några år sedan och efter nedgång kom uppgång. Kilona smög sig på igen och i februari 2016 vägde jag igen över 100 kg – då våren 2016 hittade jag nyckeln i Lagom LCHF och gick på kort tid ner 17 kg och vägde i juni kring 83-85 kg igen.

Sedan började kilona krypa på igen – hösten kom och kilona oxo – på våren 2017 fortsatta dom smyga sig på. Sommaren och hösten 2017 stod jag blickstilla i vikt, men sen på våren 2018 kom ytterligare några kilon, så idag – i maj 2018 – väger jag över 100 kg igen. Som du förstår så tar det emot att skriva detta – att inse detta – att igen konstatera att jag inte är smal utan en ganska tjock person. Jag är idag större än vad jag vill vara – större än jag tycker om – större än vad jag trivs med.

I mitt fall beror min viktuppgång på att jag ätit mer än Lagom LCHF – jag äter en rätt strikt LCHF med ca 80 E% fett i måltiderna – MEN sen tillkommer ätande efter kvällsmaten. Det är då suget kommer och jag vill äta mer – mer smör, ost, korv, osv.. Ganska rätt saker men extra allt och det blir då för stora mängder protein – fett – och kalorier. Resultatet blir i mitt fall att kilona smyger sig på.

Suget är min fiende – ett beroende att äta även när jag inte vill – att äta mer än lagom.

Genom att äta Lagom LCHF dämpas suget – men det försvinner inte. Jag har i perioder provat att ta bort livsmedel för att se om det är något av dessa som skapar suget – men jag har inte hittat någon lösning även om t ex hårdost skapar sug.

Det är skapligt irriterande att ha lösningen mitt framför näsan – Lagom LCHF – men ändå inte kunna hålla mig till det. Att inte kunna äta Lagom LCHF och bli nöjd med det.

Vad var det då för ljus som tändes? Jo – en av våra klokaste vetenskapsmän lär ha sagt att ”Om vi upprepar ett experiment och förväntar oss annorlunda resultat än förra gången bör vi nog fundera igen…”. Albert Einstein var en klok man som jag borde lyssnat till tidigare. Nu har jag kämpat med sug, ökande vikt och en allmän olustkänsla kring min vikt i snart 2 år – jag har provat att ”strikta” till min kost, dvs att äta mer ”lagom” vilket i mitt fall betyder en högfettkost med små portioner som jag blir nöjd av – men jag blir inte nöjd. Ljuset som gick upp är att,

Det är nog dags att jag provar något nytt – något annat än att ”försöka” göra samma igen.

Nu blir det några dagars ledigt från dagjobbet och jag ska passa på att fundera på Einsteins ord. Vad kan jag göra annorlunda för att slippa kampen, att slippa suget, att bara kunna äta Lagom LCHF?

Foto: Maria Jallow, från LCHF-eventet i Säffle 2016. Från vänster: Annika Dahlqvist, Fredrik Söderlund, Johan Falk, Bo Zackrisson, Ann Fernholm, Andreas Eenfeldt.