Lång fasta fungerar inte med Lagom LCHF

Antique clock. Vector illustration.

Som jag beskrivit tidigare har jag problem med att äta lagom mycket mat – när allt funkar så funkar det bara och jag äter Lagom LCHF utan problem. I såna perioder går vikten mot ”normal” (vad nu det är?) Jag har kämpat länge innan jag hittat nyckeln i Lagom LCHF – bland annat har jag provat periodisk fasta och lång fasta i omgångar.

Lång fast (>24 tim) fungerar inte tillsammans med Lagom LCHF.

När jag fastar (och troligen även du) så låter vi kroppen leva av sina reserver – fettdepåer – istället för det som vanligtvis kommer genom maten. Normalt för mig är att äta 2 gånger per dygn, oftast ett mål vid 11 och ett mål vid 17. Detta innebär att jag fastar mellan 17 och 11 – dvs 18 timmar. Detta funkar för mig för då är jag hungrig men inte utsvulten när jag ska äta.

Naturligtvis har även jag provat långa fasteperioder – inte superlånga men dryga dygnet blir det ibland. Det jag utan undantag upplevt då jag gått mer än 24 timmar utan tillskott på energi är att det går jättebra att fasta – men när jag bryter fastan och börjar äta kan jag inte hejda mig utan överäter i stora lass. Jag kanske borde acceptera att ett så stort mål mat efter en lång fasta inte är så farligt – MEN, det är det – för ett så stort mål mat – en överätning – triggar igång mig att även fortsättningsvis äta för mycket eftersom den stora mängden mat (inklusive för mycket protein) gör att jag får ett glukospåslag och sen är cirkusen igång med blodsockersvängningar – utebliven ketos – sug – överätning. Jag är helt bottenlös efter en lång fasta – på riktigt.

Min kropp behöver närmare en vecka för att återhämta sig efter en överätning – att komma tillbaka till Lagom LCHF – så om jag ska fasta länge måste nyttan överstiga en veckas kamp tillbaka till Lagom LCHF. Det har den inte gjort hittills. Jag är avundsjuk på dom som kan hantera – och må bra – av långa fasteperioder. Jag mår också bra av fastan – men det är att bryta fastan som ställer till det för mig.

Jag tar gärna emot tips på hur jag kan bryta fastan annorlunda – för att undvika överätning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *