Att räkna – eller inte räkna?

Den senaste tiden har jag funderat mycket på den förändring jag ser i ”LCHF-världen” – dvs blogginlägg, föredrag och en massa Facebook-forum-trådar.

Fram tills nu har det varit tabu att prata om kalorier och LCHF tillsammans – vi har varit några stycken som mäter och väger vad vi äter – av olika anledningar. Låt mig ge ett exempel hämtat ur en LCHF-grupp på Facebook.

Hjälp. Jag går inte ner i vikt med LCHF vad gör jag för fel? Äter strikt LCHF men går ändå inte ner i vikt. Jag äter knappt 1 500 kcal per dygn bestående av ca 60 g protein, 120 g fett och 10 g kh.

Efter ett sådant inlägg kommer det alla slags råd – vi vill ju ha råd – men sen händer det – det kommer (nästan) alltid ett råd som säger:

Att räkna är inte LCHF! Sluta med det så funkar LCHF för dig.

Hur kommer det sig att LCHF-begreppet inte inkluderar att hålla koll på vad man stoppar i sig? Eller, rättare sagt, det som är tabu är att räkna kalorier – för om jag bara räknar protein, fett och kh så är det okej för de flesta. Om jag använder ”handflatemodellen” så är det okej för många. Men direkt när jag räknar något i enheten kalorier (kcal) så blir det trådkapning och kaloripoliser som minsann måste tala om för oss andra att – just kalorier – ”det räknar vi minsann inte inom LCHF”.

Den senaste tiden har det skett en förändring  vi är betydligt fler som sticker ut hakan och diskuterar hur kalorimängden spelar roll när vi äter LCHF. Det vi verkar vara överens om (tror jag) är att (om) kalorimängden vi äter spelar roll – men inte på det sätt i fått lära oss tidigare. Men låt mig ge ett exempel till

Jag äter 1 200 kcal (50/110/10 g) strikt LCHF och går ner i vikt – när jag äter 2 000 kcal (90/180/10 g) så går jag upp i vikt. Båda gångerna äter jag strikt LCHF, ca 80 E% fett.

Slutligen – är det då kalorierna som spelar roll – eller är det den ökade mängden fett (nja), ökade mängden protein (kanske), ökade mängden energi (kalorier) så att kroppen inte behöver ta av sitt förråd utan hellre tar hand om det mat vi ätit? Jag håller på den sista delen av meningen. Den sista meningen gäller verkligen för mig och det är när jag äter Lagom LCHF som jag mår bra och min vikt går åt det håll jag vill (neråt).

Men som absolut sista inspel – hur kan jag komma fram till vad det är som avgör vad det är som bestämmer om jag går upp eller ner i vikt? Fortsättning följer – när jag tänkt klart 🙂

Räkna lugnt alla LCHF’are..!

 

5 kommentarer

 1. Håller helt med dig. Jag försöker tala om detta på Kostdoktorns forum ibland men ingen håller med faktiskt. Jag har aldrig haft övervikt men erfarenhet av att gå upp i vikt om jag äter mer energi än jag förbrukar. Detta hände just när jag tog emot goda råd i början av lchf tiden, från folk som själva gått ner massor i vikt. ”Ärt obegränsat med smör, grädde och liknande, det reglerar sig av sig själv sen” Det gjorde det inte. Har även fettminskat med framgång genom att äta strikt keto med kaloriunderskott. Synd att så många nya inom kosten inte kan få denna info ,utan måste gå en lång omväg innan de själva förstår att de inte kan äta mer energi bara för att de äter en annan typ av kost.

 2. Som jag ser det, spelar kalorierna roll på samma sätt som alla andra måttenheter gör det. Men det som ändå måste ses som primärt är vad enheten består av. Energibalansen kommer man aldrig undan, men förbrukningstalet är inte en konstant och därför blir det lite meningslöst att räkna energienhet om man samtidigt inte tittar på hur kroppen i detta fall påverkas av bränslet. Så när man har koll på bränslefördelningen, då lägger man till energiintagsberäkning för att se till att hamna i underskott och därmed tvinga kroppen att ta från förrådet.
  Vill man absolut inte räkna så är fasta i någon form att rekommendera i kombination med LC/Paleo.
  Alla är olika, en del behöver räkna oavsett kost, andra behöver aldrig räkna och så finns det de som är någonstans mitt emellan.

 3. Det blir rätt bisarrt när man läser råden folk som har svårt att gå ner får. Begränsa kosten ännu mer, mindre av allt (utom fett förstås!), uteslut ännu fler födoämnesgrupper. Men aldrig frågar någon hur mycket frågeställaren äter (utom de vanliga obstinata personerna förstås, hmm).

  Man anser sig t.o.m. kunna yttra sig om frågeställarens kost utifrån vanligtvis väldigt inexakta data. Oftast låter det nåt i stil med ”På morgonen äter jag ingenting. Bara kaffe med smör och kokosolja. På lunchen blir det kött/fisk stekt i smör med lite grönsaker. På kvällen samma.” Säger ju noll och ingenting varken om näring, markronutrientfördelning eller kalorier. Men vad gör det om man äter LCHF! 😉

 4. Jag sitter och funderar på om jag håller med…tveksam. Inte till hundra procent.
  Måste man räkna på LCHF? Kanske. Om man måste. Om man vill. Men normalt sett inte, för att det inte behövs.
  Att gå ner I vikt är ju per definition att äta mindre än man förbrukar. Men man vet ju inte hur mycket man förbrukar; heller inte hur det man äter påverkar vad man förbrukar. Det finns ju studier som antyder att man kan äta fler kalorier på LCHF än på kolhydratkost för samma viktnedgång.
  Jag har sett rådet ”pröva att minska mängden mat, om inget annat fungerar”.
  Själv är jag allergisk mot att räkna; fixade det inte hos Viktväktarna, fixar det inte med lchf. Ska försöka vänja mig vid längre fasta hellre. Och tänka efter innan jag äter: är jag hungrig? (det är ett råd jag fick långt fore lchf) Äta för sällskaps skull eller för att det är gott…ja, trevligt, men inte bra.
  Ska snart iväg på julbord…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *