C-vitaminerna då?

Nu har jag inte ätit någon grönsak eller fukt sedan mitten av maj 2018 (ca 6 månader) och jag har ännu inte upplevt någon C-vitaminbrist.

Symptom på C-vitaminbrist (skörbjugg) är  inget man missar – blödningar i tandkött, tandlossning, muskelförtvining, trötthet, förstoppning, blödningar i hårsäckar, böjda kroppshår, lätt att få blåmärken, med mera

Frågan är väl om jag någonsin får problem med för lite C-vitamin eller om det kommer senare. Just nu äter jag kött, smör, ägg och kaffe – och mår fantastiskt bra av det.

Kan man mäta sin C-vitaminnivå i kroppen möjligen? Eftersom vi har sjukvård och inte friskvård via skatten i Sverige så kan jag inte få hjälp på vårdcentralen.

Det jag tror är att den mängd C-vitamin en människa behöver beror till stor del av vad hen äter. Kan det vara så att om jag äter på det sätt jag gör nu så behöver jag inte alls några C-vitaminer för att må bra?

Eller…

Finns det C-vitaminer i tillräcklig mängd i kött/smör/ägg/kaffe så att jag klarar mig?

Eller…

Är det en kombination av de två? Funderingarna fortsätter. 

Photo by rawpixel.com from Pexels

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *