Min dotter borde gå på en rik skola..

Idag var dagen då min dotter började sitt första sommarlov – grönskande natur överallt, glada föräldrar och lekfulla lite sorgsna lärare. Solen skiner och barnen sjunger, fast det är lite kallt i vinden. Tidigare i veckan fick vi hem alla otroliga kreationer från läsåret och nu är vi redo för sommarlov.

Som ett sista medskick från skolan och dom fantastiska lärarna fick vi ett par broschyrer att läsa. Två mycket fina broschyrer som beskriver ”Mat, vikt och fysisk aktivitet” och ”Socker & hälsa”. Utgivare är Nordic Sugar, ett företag som producerar ca 3 miljoner ton socker varje år, omsätter 15 miljarder kronor och har 3 300 anställda. Detta företag beskriver i dessa broshyrer sin syn på sockrets roll i våra liv.

Som du säkert förstår håller jag inte alls med om det som står i broschyrerna, men det är inte så konstigt. Nordic Sugar skriver i sin årsrapport att ”allmänhetens oro för att socker är onyttigt behöver en motpol och Nordic Sugar jobbar intensivt för att ge (anm. sin version av) fakta i frågan”. Det är lätt att förstå att Nordic Sugar tycker det är viktigt att tala om hur viktigt det är att barn och vuxna, friska som sjuka, överviktiga och diabetiker, bör äta en hel del socker varje dag. Det är lätt att förstå att Nordic Sugar vill få våra barn att fastna i sockerträsket tidigt eftersom deras sockerförsäljning minskat med 30 % senaste tre åren.

Min dotter bör från och med i höst gå på en rik skola delfinansierad av Nordic Sugar – Undrar hur mycket skolan fick betalt för att sprida reklamen?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *