Konstig innehållsförteckning i semesterchokladen

Det är längesedan jag åt någon choklad – före påsk – men nu var det dags – en 85 % fick följa med till fjällen. Det är ju inte så mycket kolhydrater i en sån här – eller hur mycket är det egentligen?

Jag vänder och läser ”Nutrition information” och ser att denna choklad innehåller 19 g kh per 100 g choklad. Helt okej – eller hur.

Utav dessa 19 gram är 24 gram sockerarter !?!? Va? Tryckfels-nisse eller någon sommarpraktikant är det nog som vart i farten. Rätt svar kan vara 24 g kh/100g varav 19 g socker – men det verkar inte heller stämma.

Ingenjören i mig vill veta – så jag köpte även en sån här:

2016-07-26 20.14.16

Hur mycket kolhydrater och socker innehåller den? Tja svaret är som följer:

2016-07-26 20.15.05

Här står att läsa att det är 18 g kh per 100 g choklad, varav 13 g socker. Verkar mer rimligt – eller hur.

Den riktigt viktiga slutklämmen här blir – kan jag lita på innehållsförteckningen? Finns det ingen kontroll att det blir orimliga siffror?

Jag har ställt frågan om korrekta siffror till Lindt & Sprüngli i Solna och väntar på svar. Räknar jag baklänges utifrån fett, protein och kh så stämmer energimängden – jag gissar att det ska vara 14 g socker – inte 24 g socker i Lindt 85% choklad.

Uppdaterad : Det är ett tryckfel enligt tillverkaren. Rätt innehåll finns på http://www.lindt.se/shop/vara-produkter/excellence/excellence-85-2

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *