Fråga: Varför vill jag gå ner i vikt?

Fråga: Varför vill jag gå ner i vikt och varför till just den vikten?

Då och då får jag frågan varför jag vill gå ner i vikt – hur har jag bestämt vad min målvikt är – och varför just den målvikten.

Svaret är komplext – och beror på när frågan ställdes, men jag försöker förklara.

I hela mitt liv har jag varit överviktig enligt vårt samhälles normer. När jag var som tyngst vägde jag 140 kg till mina 176 cm – BMI 45 – svår fetma. Detta var när jag fortfarande var relativt ung så jag hade inga medicinska besvär av min övervikt. I omgångar har jag försökt gå ner i vikt men med LCHF fick jag det att funka utan att svälta mig – det bara funkade – jag gick ner i vikt och mådde jättebra under tiden. När jag märkte att det funkade och kilona försvann så satte jag målet ”Normalviktig enligt BMI < 25” – för mig betyder detta en vikt under 79.21 kg för jag blev även 2 cm längre när jag gick ner i vikt. Jag är nu 178 cm.

Att vara normalviktig var en bra morot och tillslut vägde jag 79 kg – och var normalviktig – i ungefär en vecka

Ni som följer min resa vet att jag därefter gick upp 20 kg fram till i våras – sen hittade jag Lagom LCHF och kilona försvann igen.

Nu är mitt mål inte att uppfylla någon annans norm för vikt (BMI) utan jag vill till en vikt där jag tycker att jag själv ser ”snygg” ut – detta gör jag vid en vikt på under 83 kg just nu. Dagsvikten är betydligt mer än det pga avsteg från Lagom LCHF.

Följdfrågan på detta blir då naturligtvis – vem har bestämt vad som klassas som ”snyggt” – samhällets normer är ett svar, i andra delar av världen finns andra normer och jag har ingen annan förklaring än att jag som alltid varit överviktig nu inte vill vara speciell på det sättet längre. Avseende min vikt vill jag vara lagom.

Dessutom har jag en massa snygga kläder som nästan passar nu men som sitter bättre om jag tappar några kilon till 🙂

Bild från who.int.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *